Sprečavanje razvoja nepravilnosti zuba i vilica

. / Sprečavanje razvoja nepravilnosti zuba i vilica
vilica proteza aparat
Zbog izražene rasprostanjenosti i složenosti ortodontskih nepravilnosti, potrebno je preduzeti preventivne mere kojima bi se sprečilo nastajanje onih nepravilnosti na koje se može uticati.
Da bi se obezbedili optimalni uslovi za pravilan razvoj zuba, treba delovati još pre rođenja deteta. To znači da već u trudnoći, buduću majku treba savetovati da kontrolisano uzima lekove, da se štiti od virusnih infekcija, da ne puši, da se pravilno hrani.

Rođenjem deteta povećava se uticaj nepovoljnih lokalnih faktora kao što su loše navike sisanja, disanje na usta, nepravilno žvakanje. Uklanjanjem ili sprečavanjem ovih navika doprinosimo neometanom razvoju. Sisanje koje nije u funkciji ishrane, kao sisanje varalice, prsta, usne i jezika može da uzrokuje deformaciju vilica. Ako se ova loša navika prenese iz mlečne denticije u mešovitu denticiju nepravilnost je izraženija. Tada već roditelji primete da su njihovom detetu gornji zubi istureni, dete nepravilno izgovara neke glasove, da je otežano sastavljanje usana. Usne su razmaknute za vreme spavanja. Često kod pada deteta dolazi do frakture gornjih centralnih sekutića. Ovo se događa zato što su oni istureni. Gornja usna ih samo delimično prekriva. Gornji sekutići leže preko donje usne koja ih, kao jak mišić, još više potiskuje prema napred. Ovo je signal da je dete budući ortodontski pacijent.

U kom intenzitetu i obliku će biti izražene posledice sisanja zavisi od toga da li je uzročnik jezik, usna ili prst. Položaj prsta pri sisanju takođe je od uticaja, isto tako i dužina trajanja navike u toku 24 časa. Stepen nepravilnosti najviše je u vezi sa dužinom i intenzitetom trajanja navike. Što je duže i snažnije sisanje, naročito u toku cele noći, posledice su teže. Gornja vilica zaostaje u razvoju u širinu. Ukidanje navike sisanja treba sprovoditi uz konsultacije sa specijalistom za ortopediju vilica. Ovo zato što posledice zavise od više faktora, i zato što će ortodont ukazati na način i vreme ukidanja loše navike.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30527 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30527
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata