Neprijatan zadah

. / Neprijatan zadah

neprijatan zadah
Neprijatan zadah iz usta ili halitozu mogu da prouzrokuju mnogobrojni faktori kao što su odoriformna hrana, kariozni zubi, oboljenja desni, suvoća usta, pušenje cigareta, oboljenja sinusa ili disajnih puteva, određena opšta oboljenja, neadekvatna oralna higijena ili upotreba određenih lekova.

Vaš stomatolog može da vam pomogne u otkrivanju uzroka ove pojave i da, ukoliko je vezan za usta, odredi odgovarajuću terapiju i dovede do izlečenja.

Higijenski uzroci neprijatnog zadaha

odoriformna hranaSve ono što jedemo određuje kakav će nam zadah biti. Određena hrana, kao što je beli ili crni luk, doprinosi neprijatnom zadahu. Naime, kada se hrana apsorbuje u krv prenosi se sve do pluća odakle se izdiše kroz usta i nos. Pranje zuba, korišćenje konca ili tečnosti za ispiranje usta mogu da maskiraju neprijatan zadah, ali samo privremeno! Tek kada se uneta hrana u potpunosti izgubi iz krvi i neprijatan zadah nestaje. Takođe i neredovna ishrana može da prouzrokuje neprijatan zadah.

Ukoliko se ne održava dobra oralna higijena, delići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku, te se stvaraju velike količine bakterija koje svojim truljenjem i vrenjem prouzrokuju veoma neprijatan zadah.

Oboljenja kao uzrok neprijatnog zadaha

Jedan od alarmantnih znakova oboljenja desni je konstantan neprijatan zadah ili neprijatan ukus u ustima. Ova oboljenja su prouzrokovana u prvom redu plakom, lepljivom bezbojnom materijom prepunom bakterija koja se konstantno stvara na zubima. Bakterije produkuju otrove koji iritiraju i oštećuju desni. U poodmakloj fazi bolesti oštećenje se sa desni prenosi i na kost te zubi gube svoju potporu i započinje njihov gubitak.

Redovnim stomatološkim pregledima može se na vreme otkriti i zaustaviti dalje napredovanje bolesti, a samim tim i otkloniti neprijatan zadah.

kandidijaza jezika

...

Neprijatan zadah može nastati i zbog suvih usta - kserostomije, koja se javlja zbog nedovoljne količine pljuvačke. Pljuvačka je neophodna da "opere" usta i odstrani materije koje mogu prouzrokovati zadah. Suva usta su posledica upotrebe različitih lekova, oboljenja pljuvačnih žlezda ili stalnog disanja na usta.

Ukoliko imate ovaj problem stomatolog Vam može propisati upotrebu veštačke pljuvačke, ili predložiti upotrebu bombona bez šećera koje će povećati lučenje pljuvačke, ili da unosite veću količinu tečnosti.

Neprijatan zadah može da nastane i zbog mnogih opštih oboljenja kao što su infekcije disajnih puteva (nosa, dušnika, pluća), hronična upala sinusa, hronični bronhitis, šećerna bolest, stomačni poremećaji, oboljenja jetre ili bubrega. Ukoliko Vaš stomatolog utvrdi da su usta zdrava, a neprijatan zadah postoji obavezno se obratite Vašem lekaru da bi se pronašao definitivni uzrok zadaha.

neprijatan zadah

Kako sprečiti neprijatan zadah?

Eliminacija oboljenja usta i zuba i održavanje dobrog zdravlja je esencijalni faktor. Redovne posete stomatologu radi pregleda i čišćenja kamenca su takođe neophodne. Izbegavajte hranu koja prouzrokuje neprijatan zadah. Perite zube posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno - ujutru i uveče. Ne zaboravite da operete i jezik; na njemu se zadržava mnogo ostataka hrane koji prourokuju neprijatan zadah. Uveče, posle pranja zuba obavezno koristite konac za zube. Ukoliko nosite proteze dobro ih operite posle svakog obroka. Možete koristiti i tečnosti za ispiranje usta, ali samo kao dodatak redovnoj higijeni.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata