Vađenje neizniklih zuba

. / Vađenje neizniklih zuba

neiznikli zubi

Veoma česta pojava posebno u današnje vreme je potpuna ili delimična nemogućnost nicanja zuba, najčešće umnjaka, zuba koji se poslednji pojavljuju u ustima (između 18-25 godine zivota). Razlozi za to su nesrazmerna veličina zuba i vilica (nedostatak prostora) ili nepravilan položaj klice umnjaka te nemogućnost njegovog izbijanja zbog nepovoljnog pravca nicanja.
Terapija se sastoji u hirurškom vađenju delimično ili potpuno neizniklih zuba –to je hirurška metoda koja se rutinski obavlja u našoj poliklinici od strane specijaliste oralne hirurgije dr Branislava Čukića.
Najčešće vrste impakcija zuba koje se sreću kod pacijenata su:
- vertikalna, horizontalna i angularna u zavisnosti od položaja neiznikolog zuba.

vertikalna impakcija Horizontalna impakcija Angularna impakcija
vertikalna horizontalna angularna

Posledice ovakvih stanja su:bolovi unutar kosti, razvoj koštanih infekcija i mogućnost oštećenja korena susednog zuba, posebno kod horizontalnog i angularnog tipa impakcije. Samo na osnovu rendgenskog snimka moguće je odrediti o kojoj vrsti impakcije se radi.
Impakcija može biti i delimična kada se samo deo zubne krunice nalazi u ustima a ostatak je prekriven desnima. U tom slučaju postoji prostor između krunice i zubnog mesa u kom se zadržava hrana, što dovodi do infekcije i ima za posledicu pojavu bolova, otoka i nemogućnost potpunog otvaranja usta.

Delimična impakcija
delimična impakcija

Postupak vađenja neizniklog zuba:

  1. određivanje položaja neizniklog zuba
  2. odizanje mekog tkiva
  3. uklanjanje kosti radi pristupanja krunici zuba
  4. vađenje zuba u celini ili deo po deo
  5. zašivanje rane

Ova procedura je neophodna samo u slučaju kada vam vaš umnjak stvara probleme ili vaš lekar proceni da će se oni javiti u budućnosti.Preventivnu ekstrakciju treba izvršiti kada postoje ortodontski razlozi ili u slučaju očite pretnje za drugi molar. Nije preporučljivo raditi u akutnoj fazi (kada postoji otok ).

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata