Ortodoncija

. / Ortodoncija

breketi

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem poremećaja rasta i položaja zuba.
Ortodontski tretman se može sprovoditi:

  • u dečijem uzrastu, bilo da dete ima sve mlečne zube ili ima mlečne i stalne zube;
  • kod odraslih osoba koje imaju sve stalne zube.

Terapija se može sprovoditi mobilnim aparatima (protezice), fiksnim aparatima (breketi nalepljeni na zube) ili kombinacijom obe vrste aparata.

...

 

Sa koliko godina dete treba da se ortodontski pregleda?

Sa 7 godina, ukoliko problem nije primećen u ranijem uzrastu, jer se najveći broj poremećaja upravo razvija do tog vremena. Periodične kontrole i redovne posete dečijem stomatologu imaju izuzetan značaj. U određenom broju slučajeva na taj način se na vreme otkrije problem, što smanjuje vreme terapije kao i cenu.

Zašto se deca pregledaju u tako mladom uzrastu?

Rano otkrivanje i početak terapije omogućava vođenje nicanja zuba u najpovoljnijem trenutku, u najpovoljniji položaj; očuvanje mesta za nicanje stalnih zuba i mogućnost vađenja mlečnih zuba u terapijske svrhe. Takođe rani tretman može skratiti vreme terapije, učiniti tretman lakšim i u nekim slučajevima i jeftinijim. Takođe mogu se obezbediti prednosti koje se kasnije nikako ne mogu postići.

Da li je ortodontska terapija skupa?

Ortodontska terapija može eliminisati potrebu za druge medicinske i stomatološke terapije. Fizičke i psihofizičke koristi su za ceo život, što svrstava ortodonciju u jednu od najboljih investicija za zdravlje i kvalitet života.

Koji je psihološki uticaj rane terapije?

Fizički izgled se odražava na popularnost, društvenu prihvaćenost, sigurnost i samopouzdanje. Ortodontska terapija može pomoći detetu da se lakše uklopi u društvo. Tretman može da smanji mogućnost nesigurnosti i emocionalne nestabilnosti koje često pogađa decu tokom kritičnog perioda puberteta. U periodu adolescencije pacijenti mnogo teže pristaju na ortodontsku terapiju.

Koja je još korist od ortodontske terapije mimo estetskog efekta?

Primarne koristi za zdravlje uključuje olakšanu funkciju, bolje čišćenje, pravilno žvakanje i ishranu i duži vek prirodnih zuba.


Zašto je uzrast adolescenata važan za ortodontsku terapiju?

To je period kada se lik najviše razvija. Terapija tada omogućava velik uticaj na sve promene u momentu kada se one dešavaju (u toku rasta deteta). Kada je rast kostiju lica već završen, korekcije su teže, a ponekad zahtevaju i hirurški tretman.

Šta raditi ako postoje sumnje u potrebu ortodontske terapije?

Čim se posumnja da je potrebna ortodontska terapija stomatolog šalje pacijenta specijalisti ortodontu. Tako će sve dileme biti rešene, a ranim pregledom mogu se izbeći i drugi problemi koji se pogoršavaju kako vreme prolazi.

Šta je problem ako se čeka da izrastu svi stalni zubi?

Problem je u gubitku vremena i terapijskih mogućnosti za jednostavnije rešenje problema. Iako se pacijenti mogu tretirati u bilo kom uzrastu, oni koji ranije započnu terapiju su u velikoj prednosti. Pravovremeni tretman može da isključi potrebu za hirurškom terapijom, vađenjem stalnih zuba, ili da spreči povrede i prelome zuba koji su u nepravilnom položaju. Takođe mnogo doprinosi i boljem psihofizičkom razvoju. Pacijenti imaju mnogo veću korist od kontrolisanog i usmerenog rasta zuba.


Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata