Hirurška terapija obolelih od parodontopatije

. / Hirurška terapija obolelih od parodontopatije

paradontopatija

Hirurška terapija parodontopatije ima za cilj da eliminiše ili smanji dubinu parodontalnih džepova, i otkloni tzv. mukogingivalne anomalije, te da na taj način stvori uslove da pacijent adekvatnim održavanjem oralne higijene spreči recidiv bolesti.

Najčešće primenjivan hirurški zahvat u cilju uklanjanja parodontalnog džepa je režanj operacija. To je zahvat kojim se hirurškim putem odiže deo oralne sluzokože u obliku režnja, uklanja patološki promenjeno parodontalno tkivo, i režnjem ponovo prekriva operativno polje.

Regenaracija i rekonstrukcija obolelog parodoncijuma se može postići hirurškim zahvatima u toku kojih se u operativno polje ubacuje koštani transplantat ili neki drugi sintetski implantat (koštani implantati tj. "veštačka kost"). Postoji više vrsta koštanih transplantata  koji  se koriste u parodontalnoj hirurgiji. Koštani transplantati se mogu podeliti u odnosu na biološki efekat, poreklo, vrstu koštanog tkiva, mesto uzimanja, itd.

Takođe, važnu ulogu u nadoknađivanju izgubljenog koštanog tkiva imaju sintetski materijali ("veštačka kost"), koji imaju izuzetnu biokompatibilnost i predstavljaju neorgansku osnovu na kojoj se razvija nova kost.

Svi navedeni koštani transplantati i implantati imaju svoje prednosti i nedostatke, te o vrsti korišćenog materijala odlučuje hirurg pri utvrđivanju plana hirurške intervencije.

kostani transplantati
Postavljanje koštanog transplantata u cilju popunjavanja dubokih koštanih parodontalnih džepova

U slučaju postojanja koštanih parodontalnih džepova i defekata u predelu račvanja korenova, moguće je sprovesti vođenu regeneraciju tkiva, pri čemu se postavljaju posebne membrane. Uloga membrana je da se omogući nesmetana regeneracija vilične kosti, tako što će se sprečiti urastanje sluzokože i vezivnog tkiva u koštani defekt. Ove membrane mogu biti izrađene od resorptivnog i neresorptivnog materijala. Membrane od neresorptivnog materijala se moraju ukloniti nakon 5 do 6 nedelja, što zahteva dodatnu hiruršku intervenciju.

defekt u predelu racvanja korenova

Defekt u predelu račvanja korenova prekriven membranom

Takođe, u parodontalnu hirurgiju spadaju postupci produžavanja kliničke krune u zoni osmeha, tj. korekcija takozvanog  "gummy smile". U normalnim uslovima se desni  nalaze u predelu vratova zuba i relativno malo su vidljive pri osmehu. Nekada desni mogu da prekriju ne samo vratove, već se nalaze i u predelu zubne krune, što stvara utisak kraćih zuba i preterano vidljivih desni.

produzenje klinicke krune

Produženje kliničke krune u okviru korekcije "gummy smile" (pre i posle)

 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata