Informacije i saveti za pacijente sa totalnom protezom

. / Informacije i saveti za pacijente sa totalnom protezom

dentalna proteza - gornja i donja vilica

Prilagođavanje na proteze podrazumeva prilagođavanje na strano telo, promenu modela žvakanja, govornu i psihičku adaptaciju.

Uputstva koja pacijent dobija od stomatologa  pomažu da što lakše i brže nastupi potpuna adaptacija.

Potrebno je istaći da su fizičko, oralno stanje i prilagodljivost pacijenta individualni, zbog čega pacijenti ne mogu sopstveno iskustvo sa protezama upoređivati sa iskustvima drugih osoba.

SAVETI ZA PACIJENTE ODNOSE SE NA:

1) ograničenja totalnih proteza

Potrebno je određeno vreme da se okolni mišići adaptiraju i vrše kontrolu nad novim protezama. Većina pacijenata koja je već imala adekvatne totalne proteze sposobna je da uspešno konzumira hranu i govori unutar nedelju dana od predaje nove proteze. Sa druge srane, period adaptacije za osobe koje prvi put dobijaju totalnu protezu, one koji su imali neadekvatne proteze ili  pacijente koji su dugo bili bezubi  traje od 1 do 4 meseca.
Savet:  uzimati male zalogaje i žvakati na obe strane vilica, u prva 2-3 dana konzumirati meku, nelepljivu hranu. 

2) početni utisak

Osobama koje po prvi put dobijaju totalne proteze, prvi  kontakt sa nadoknadom , uglavnom je stresno i neprijatno iskustvo. Zato se pacijent i pre predaje gotovih proteza a i u ovoj fazi  informiše o prekomernom  lučenju pluvačke, neobičnim senzacijama i otežanom govoru koji se vremenom (uz upornost i strpljenje)  potpuno normalizuju.
Savet: smetnje od prekomernog lučenja pljuvačke se ublažavaju sisanjem čvrstih bombona, čitanje na glas pomaže vežbanju govora.

3) izgled

Izgled sa novim protezama vremenom postaje prirodniji, tačnije napetost mišića lica izazvana protezom kao stranim telom, postepeno nestaje.

4) pojava ranica

Pacijent treba da zna da ranice ne prolaze spontano već samo uz pomoć stomatologa!
Savet: u slučaju postojanja bolnog mesta proteze treba odložiti kako bi se tkiva oporavila. Protezu treba staviti i nositi  3-4 sata pre odlaska stomatologu kako bi se iritirana zona eksponirala u vidu pojačanog crvenila što omogućava lociranje i precizno uklanjanje dela proteze koji izaziva iritaciju.

5) nošenju proteza noću

proteze tokom noći treba da budu van usta kako bi se tkiva odmorila.
Savet: tokom noći proteze treba staviti u posudu ispunjenu hladnom destilovanom vodom. Dodatak sode bikarbone na vrh kašičice stvara baznu sredinu koja sprečava razvoj gljivica. Mogu se koristiti i specijalne tablete za higijenu proteza, prema uputstvima proizvođača. Sa druge strane pojedini pacijenti su izuzetno adaptirani na svoje proteze i osećaju  sigurnost i potrebu da konstantno budu sa njima pa i tokom noći.

6) higijena proteza

Savet: proteze treba oprati najmanje dva puta dnevno i isprati posle obroka. Proteze se uklone iz usta i očiste mekom četkicom i niskoabrazivnom zubnom pastom . Zubne paste sa abrazivima mogu oštetiti  površinu proteze. 

čišćenje totalne proteze

7) očuvanje zdravlja tkiva ležišta proteze

Savet: površinu bezubih grebenova i jezika treba svakodnevno prati mekom četkicom. Pranjem se stimuliše cirkulacija i uklanjaju ostaci hrane koji mogu da izazovu iritaciju sluzokože i zadah.

 8) kontrolni pregledi,

- prvi kontrolni pregled zakazuje se 24-48h nakon predaje proteze,

- tokom naredna 3-4 meseca, kontrole se vrše jednom mesečno,

- zatim na svakih 6 meseci.


Kontrolni pregledi

Nosiocima totalnih proteza savetuje se pregled na 6 meseci  a po potrebi i ranije ( bol, labave proteze, oštećenja proteze…).

Ukoliko se pacijent žali na bol, često je dovoljno uraditi korekturu proteze (markirati i ukloniti deo koji žulja).

Sa druge strane,  tokom vremena, tkiva na kojima proteza leži (kost) podleže procesima resorpije (postepeni  gubitak kosti). Kako se proces dešava postepeno pacijenti se navikavaju i ne primećuju promenu. Rezultat je gubitak intimnog kontakta između proteze i tkiva, što doprinosi  neravnomernom opterećenju čime se proces resorpcije dodatno pospešuje. Zavisno od stepena resorpcije donosi se odluka o podlaganju proteze ili izradi nove.

Podlaganje proteze podrazumeva postupak koji se može izvesti u ordinaciji ili pak u zubnotehničkoj laboratoriji i kojim se dodaje sloj materijala na bazu proteze. Cilj procedure je ponovno uspostavljanje  intimnog kontakta proteze i tkiva, poboljšanje zagrižaja i izgleda.

Naravno, da bi se odlučili za ovu proceduru neophodno je da su zadovoljeni određeni uslovi (sa protezom je moguće uspostaviti odgovarajuću visinu zagrižaja, izgled pacijenta je zadovoljavajući, okluzija relativno zadovoljavajuća) u suprotnom savetuje se izrada nove proteze.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata