Poremećaj funkcije i vežbe za jačanje ligamenata viličnog zgloba

. / Poremećaj funkcije i vežbe za jačanje ligamenata viličnog zgloba

vezbe skica

Temporomandibularni zglob je jedini pokretni zglob glave koji povezuje donju vilicu sa bazom lobanje, i jedan je od najaktivnijih zglobova u organizmu zbog čega postoji čitav niz disfunkcija koje mogu nastati u njemu. Ono što najčešće dovodi pacijente stomatologu je pucketanje u zglobu prilikom otvaranja i zatvaranja usta, bol u vilici, bol iza uha, ukočenost zgloba kao i ograničeni pokreti u zglobu, glavobolja, grčevi i bolovi u mastikatornim (žvačnim) mišićima.

Tačan uzrok nastanka ovih tegoba se još uvek ne zna, ali se često povezuje sa stiskanjem i škripanjem zubima (bruksizam), dužim držanjem otvorenih usta, čestim žvakanjem žvakaće gume, nepravilnim držanjem tela, slabljenje ligamenata zgloba, neadekvatan zagrižaj, rani gubitak zuba, neadekvatni protetski radovi i drugo.

Kako rešiti problem?

Pre svega treba otkriti uzrok ili rizični faktor i ukloniti ga, pa tek onda pristupiti lečenju koje podrazumeva zagrevanje obolelog zgloba, izbegavanje žvakanja žvake i maksimalnog otvaranja usta, stomatološku terapiju - nadoknada zuba i formiranje adekvatnog zagržaja, ortodontska terapija i slično. Ukoliko postoje bolovi sledi primena medikamenata i vežbe za jačanje ligamenata viličnog zgloba.

Ove vežbe za jačanje ligamenata viličnog zgloba su izuzetno važne, a izvode se na sledeći način:

  • jezik postaviti na nepce što je moguće više pozadi (u toku izvođenja vežbe jezik mora sve vreme imati kontakt sa nepcem).
  • usta otvarati polako sve dok se jezik ne odvoji od nepca, i to treba biti gornja granica otvaranja usta
  • da bismo pojačali efekat, u sedećem položaju laktovima se osloniti na sto, a dlanovima gurati bradu naviše u trenutku otvaranja usta

Vežba se izvodi u serijama od 5-10 ponavljanja, 3-5 puta dnevno.

Nemojte sebe forsirati, imajte strpljenja, jer se Vaš problem ne može rešiti preko noći. Istegnuće ligamenata, zahteva vreme , upornost i opreznost. Opreznost podrazumeva pažnju pri zevanju, izbegavanje hrane koja može imati zamku ( koštica u višnji, parčence koske u mlevenom mesu......) i ako je potrebno izradu splinta da bi se izbegle eventualne neumerene sile stiskanja noću.
Sve umerene akcije smete i TREBA da obavljate normalno.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata