Šta se dešava ako izgubite bočne zube...

. / Šta se dešava ako izgubite bočne zube...

parcijalna proteza

Ako ne svi, a ono sigurno ogromna većina ljudi, ako izgubi zub u tzv. estetskoj zoni, dakle u vidljivom delu - zoni osmeha, brže - bolje odlazi kod svog stomatologa, da se to po mogućstvu reši istog dana.
A šta biva sa funkcijom? Sa ‘’temeljom”, neestetskim delom?
Zašto je bitno da se i ovi zubi nadomeste?
Do čega dovodi nedostatak zuba u bočnim, tzv. potpornim zonama?

  1. Gubitkom molara, gubimo kvalitet ishrane. Hrana više ne može biti dovoljno kvalitetno sažvakana, jer su za tu funkciju upravo zaduženi naši bočni zubi.
  2. Alternativno prebecivanje funkcije žvakanja na premolare i sekutiće dovodi do njihovog preopterećenja, a sledstveno tome i njihovog bržeg propadanja.
  3. Sama mehanika kretanja donje vilice se menja. Umesto lateralnih (levo – desno) kretnji, koje se koriste pri žvakanju sa prisutnim molarima, stvaraju se prinudne kretnje (napred – nazad) prilikom žvakanja na prednje zube, a to se negativno odražava na vilični zglob, te se posle određenog vremena javljaju disfunkcije (škljocanje u zglobu, bolovi u zglobu ili izuzetno jake glavobolje), čije lečenje je izuzetno komplikovano, dugotrajno, a ponekad i nemoguće, jer su nastale promene ireverzibilne.
  4. Hrana je nedovoljno sažvakana i kao takva prouzrokuje preopterećenje želuca i gastrointestinalnog sistema.
  5. Kod dugotrajnog nedostatka zuba, dolazi do atrofije (gubitka) kosti u regijama gde su izvadjeni zubi. Nedostatak kosti otežava ili čak onemogućava (u ekstremnim slučajevima) pravljenje adekvatne fiksne nadoknade na implantatima, a smanjuje i mogućnost da se napravi komforna i stabilna proteza.
  6. Ovo nije sve, ali je verovatno dovoljno da se izvuče jedan prost zaključak: FASADA JESTE BITNA, ALI SU TEMELJI BITNIJI!

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata