Trizmus i vežbe u slučaju otežanog otvaranja usta

. / Trizmus i vežbe u slučaju otežanog otvaranja usta

Trizmus (grčki: trismos) jje stručni naziv za stanje otežanog ili onemogućenog odnosno ograničenog otvaranja usta uzrokovanog grčem mišića za žvakanje.

Najčešći uzroci trizmusa su infekcije porekla zuba koje se šire u regiju mišića za žvakanje usled čega nastaje grč mišića, nicanje umnjaka praćeno upalom okolnih tkiva – perikoronitis, povreda mišića prilikom ponavljanog davanja anestezije, upala rane nakon vađenja zuba, krvni podliv, otok nakon operacije…

Stepen ograničenja otvaranja usta može biti različit, od blago otežanog do potpuno onemogućenog otvaranja usta, kada su zubi gornje i donje vilice u kontaktu.

Stanje je prolazno i nakon pravovremene i odgovarajuće terapije ne ostavlja nikakve posledice.

U zavisnosti od uzroka i stepena stanja propisuje se i odgovarajuća terapija (promena režima ishrane – meko kašasta ishrana i pošteda zgloba, antiinflamatorni lekovi, analgetici, antibiotici, lokalni anestetici, miorelaksanti, fizikalna terapija, grejanje/hlađenje i blaga masaža regije zgloba…).

Savetuju se vežbe za otvaranje usta koje pacijent samostalno izvodi kod kuće:

Potrebno je svakih 3-4 sata u toku dana, u trajanju 3-5 minuta, polako i kontrolisano raditi vežbe otvaranja usta, pomažući se kažiprstom i palcem jedne ili dve ruke (palac postaviti na sečivne ivice gornjih prednjih zuba, a kažiprst na donje, važno je jagodicu prsta postaviti na sredinu vilice), maksimalno otvoriti usta do granice bola i nekoliko sekundi zadržati tako. Takođe, potrebno je izvoditi i pokrete donje vilice u obe strane.

vežbe za otvaranje usta

vežbe za otvaranje usta

vežbe za otvaranje usta

vežbe za otvaranje usta

U slučaju izraženog trizmusa vežbe se izvode uz pomoć špatule ili specijanih naprava sa oprugama kojima se dozira sila.

image5

Neophodna je upornost i istrajnost u vežbanju bez obzira na prisutan bol kako trizmus ne bi ostao trajan.

Ove vežbe poželjno je kombinovati sa vežbama za jačanje ligamenata TMZ (viličnog zgloba) kako bi se donja vilica postavila u pravilan položaj u odnosu na bazu lobanje.

Važno je naglasiti da se ove vežbe rade isključivo nakon urađenog kliničkog pregleda, po potrebi analize Rtg snimaka donjoviličnih zglobova sa otvorenim i zatvorenim ustima, odnosno nakon postavljanja dijagnoze oboljenja te preporuke od strane stomatologa, oralnog ili maksilofacijalnog hirurga. Nepravilno indikovane vežbe u nekim slučajevima (povrede zgloba, dislokacija zglobnog diskusa…) mogu naneti više štete nego koristi.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata