Preosetljivost zuba

. / Preosetljivost zuba

osetljivost zuba
Osetljivost zuba je veoma čest problem koji se susreće kod velikog broja ljudi. Naši zubi mogu biti veoma osetljivi na različite nadražaje; toplo, hladno, slatko ili kiselo. Prekomernu osetljivost zuba izazivaju:

  1. Nepravilna tehnika pranja zuba suviše tvrdim četkicama može veoma lako da ošteti gleđ zuba i na taj način izloži spoljašnjim uticajima izuzetno osetljivi dentin;
  2. Povlačenje desni sa vratova zuba kao jedan od simptoma oboljenja potpornog aparata zuba-parodontopatije, dovodi do izlaganja vratova zuba različitim nadražajima i pojave bola; 
  3. Škripanje zubima ili prekomerno stiskanje zuba dovodi do stvaranja izuzetno velike sile koja razlažući se na svoje komponente, praktično izbija delove gleđi sa najslabijih mesta, što su vratovi zuba i tako izaziva pojačanu osetljivost ovih delova.

Seal&ProtectBol koji se pri tome stvara može da varira od blago neprijatnog osećaja do izuzetno jakog, oštrog i probadajućeg bola koji nastaje pri najmanjem nadražaju. Važno je napomenuti da prekomerna osetljivost može biti i simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja zuba, tako da je potrebno obavezno posetiti stomatologa da bi se utvrdio uzrok nastanka osetljivosti i odredila terapija.
Terapija je različita u zavisnosti od stepena izraženosti simptoma.

U najblažim slučajevima dovoljno je obučiti pacijenta o pravilnoj tehnici pranja zuba i preporučiti mu vrstu četkice i paste za zube koju treba da koristi.
Zatim moguće je smanjiti osetljivost premazivanjem osetljivih površina preparatima za desenzibilizaciju ili postavljanjem ispuna od kompozitnih materijala ukoliko je osetljiva površina zuba velika.

 

DoctorSmile laser

U našoj ordinaciji terapija preosetljivosti zuba podrazumeva i primenu diodnih lasera kojima se na najjednostavniji i potpuno bezbolan način za veoma kratko vreme(1-2 posete) u potpunosti uklanja preosetljivost zuba i tako otklanjaju tegobe koje ona izaziva.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 24727 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
24727
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata