Zubne ciste i granulomi

. / Zubne ciste i granulomi
Apikotomia predstavlja hiruršku proceduru pri kojoj se uklanja patološki sadržaj iz kosti u regiji vrha korena zuba, zajedno sa vrhom korena. Cistektomia ili enukleacija ciste predstavlja odstranjenje cističnog sadržaja i same ciste. Prilikom ovakve intervencije ujedno se vrši i apikotomia.
Pročitajte više
Pod fokusima se podrazumevaju ograničeni patološki procesi u usnoj duplji koji pod određenim okolnostima prouzrokuju oboljenja udaljenih organa ili sistema. Oboljenja nastala na ovaj način nazivaju se konsekutivnim oboljenjima. Fokus (žarište) predstavlja ograničen deo tkiva zaražen mikrobima. Iz njega bakterije dospevaju u krvotok ili limfne sudove i prenose se u razne organe ili sisteme gde dovode do različitih patoloških promena. Takva žarišta se mogu obrazovati bilo gde u organizmu ali se usna duplja smatra mestom gde se oni najčešće javljaju.
Pročitajte više
Pod periapikalnim lezijama  podrazumevaju se različite zapaljenske promene oko vrha korena tj. u kosti koja okružuje zub. Uzrok ovih promena je najčešće infekcija zubne pulpe (zubnog živca), koja nastaje kao posledica nesaniranog karijesa. Naime, infekcija se širi iz kanala korena u predeo oko zuba i dovodi do zapaljenja tkiva oko vrha korena. Uzrok može biti i trauma koja takođe dovodi do odumiranja zubne pulpe.
Pročitajte više
Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29361 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29361
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata