Stalni zubi

. / Stalni zubi

Vreme nicanja pojedinih stalnih zuba podložno je raznim individualnim varijacijama. Izmedju šeste i sedme godine pojavljuju se prvi stalni kutnjaci i to najčešće u donjoj vilici pod imenom ŠESTICE. Roditelji često i ne znaju da je njihovom detetu iznikao pomenuti zub. Taj prvi stali kutnjak se jednostavno '' useli u usta deteta'' produ žavajući mlečni zubni niz. Znači, nicanju prvog stalnog kutnjaka ne prethodi ispadanje ili vadjenje mlečnog kutnjaka, a sam proces izrastanja tog zuba nije praćen znatnijim subjektivnim tegobama kod deteta.

Ako je, pritom, prevalenca karijesa mlečnih zuba kod deteta velika i ako se ne sprovodi adekvatna oralna higijena, prvi stali kutnjak veoma brzo biva zahvaćen karijesnim procesom.
Zbog toga su u ovom periodu neophodne što češće kontrole kod stomatologa. Radi prevencije karijesa na pomenutim zubima u Stomatološkoj poliklinici "ORAL B ČUKIĆ" sprovodi se zalivanje fisura i jamica.

Važna napomena - ovu preventivnu meru najbolje je sprovesti odmah po nicanju zuba, ili najkasnije 6 meseci nakon toga. U tom periodu obično je pomenuti zub potpuno zdrav. Ako je taj vremenski rok prekoračen, na dnu dubokih fisura i jamica griznih površina može se razvijati karijesni proces, koji se inspekcijom i sondiranjem ne dijagnostikuje. U takvim slučajevima zalivanju fisura prethodi rendgensko snimanje ovih zuba.

zalivanje fisura

zalivanje fisura

zalivanje fisura

Zalivanje fisura je potpuno bezbolna intervencija, koja traje samo nekoliko minuta, i sprovodi se na sledeći način;

 1. temeljno se očiste grizne površine sa rotirajućom četkicom ipastom
 2. fisure i jamice se premažu slabim kiselim rastvorom koji omogućuje da se materijal za zalivanje prilepi uz zub
 3. pomenuti rastvor sa grizne površine se spere i zub se osuši
 4. konačno, nanosi se masa za zalivanje koja se stvrdnjava specijalnim svetlosnim izvorom.

Zalivači se dobro retiniraju i dugo zadržavaju na griznim površinama zuba, sprečavajući pojavu karijesa. Pri redovnim kontrolnim stomatološkim pregledima se uočava da li je eventualno potrebno dopuniti zalivač u nekoj fisurici ili jamici.

Nedostatak ove preventivne mere je, da ona štiti samo grizne površine pomenutih zuba.

kariozne cervikalne lezije pre terapije

Karijes stalnih zuba


Ovaj patološki proces stalnih zuba , kao i kod mlečnih zuba , nastaje kao posledica ;

 1. loših navika
 2. nepravilne ishrane
 3. neadekvatne oralne higijene

Ključni faktor za zdravlje stalnih zuba je REDOVNO I PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE, jer su jedino ČISTI ZUBI = ZDRAVI ZUBI. Po pravilu i stalne zube bi trebalo prati posle svakog obroka,s tim što je pranje ujutro i uveče obavezno i neizostavno. Detaljno VEČERNJE PRANJE UZ KONTROLU RODITELJA JE NAJBITNIJE.
Dete školskog uzrasta pri pranju zuba , pored adekvatne četkice i paste za zube [ koja treba da sadrži oko 5000ppm. FLUORA] ,obavezno koristi i konac za zube za čiju se pravilnu upotrebu obučava kod svog stomatologa.
Neuklonjeni plak je uzrok pojave GINGIVITA-zapaljenja desni kod dece.Ova pojava biva praćena crvenilom, otokom i krvarenjem za vreme četkanja zuba. Gingivit se često vidja kod dece. Ukoliko se ne leči na vreme, može se proširiti i na druga tkiva paradoncijuma, što postepeno vodi paradentopatiji-čestom oboljenju i kod mladih ljudi.
Endogena i egzogena primena fluor preparata i dalje se nastavlja, u odgovarajućim dozama, kao što je neophodno i dalje insistirati na redovnim TROMESEČNIM I ŠESTOMESEČNIM KONTROLAMA kod stomatologa. Tada stomatolog dijagnostikuje patološke procese [ kao što su karijesni procesi, gingiviti, ortodontske anomalije] u ranijoj fazi razvitka, te je terapija istih lakša, čime se ujedno izbegava i stvaranje odbojnosti deteta prema stomatološkim intrvencijama.

TERAPIJA karijesnog procesa stalnih zuba je donekle lakša, s obzirom na to da je lakše i ostvariti saradnju s detetom ovog uzrasta. Medjutim, ako se ovaj proces ne sanira dok je još lokalizovan u gledji i dentinu krunice zuba, zbog širokih dentinskih kanalića i veoma voluminozne pulpe stalnih zuba kod dece, patološki proces napreduje i zahvata pulpu i paradontalna tkiva [uobičajen izraz kod ljudi '' zahvata živac i stvara se gnojna kesica]. U takvim slučajevima je potrebna KANALNA TERAPIJA KORENOVA STALNIH ZUBA-ENDODONTSKA TERAPIJA.
Indikacije za endodontsku terapiju stalnih zuba kod dece, postavljaju se individualno za svakog pacijenta, a zavise od;

 1. dijagnoze oboljenja
 2. stepena razvitka korena tj. Da li je razvitak okončan ili ne [ kada se stalni zub pojavi u ustima, koren tog zuba još nastavlja svoj razvoj u koštanim strukturama vilica i on se okončava najčešće za 2-3 godine] 
 3. da li postoji dovoljno mesta u vilici za smeštaj svih stalnih zuba tj. od mogućnosti i potrebe ORTODONTSKE TERAPIJE
 4. od faze nicanja susednih zuba
 5. za ovu terapiju je takodje neophodna motivisanost deteta i roditelja.

Roditelj je taj, koji čak i u školskom uzrastu deteta, treba da utiče na dete , da odlazi na redovne stomatološke preglede, kako bi se izbegle te teže patološke promene na zubima. U Stomatološkoj poliklinici "ORAL B" ČUKIĆ sve stomatološke intervencije kod školske decs su bezbolne, što se postiže primenom raznih anestetika.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 25449 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
25449
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata