Tehnika pranja zuba

. / Tehnika pranja zuba
pravilno pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba je prevencija nastanka karijesa i oboljenja desni. Vrlo je važno znati pravilnu tehniku pranja zuba, jer iako je vrlo jednostavno većina ljudi ga sprovodi nepravilno.
  1. Uvek koristiti četkicu srednje tvrdoće; ona je dovoljna za temeljno pranje zuba, a pri tome neće oštetiti desni.
  2. Zube prati najbolje posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno - ujutru i uveče u trajanju od 3-5 minuta.
  3. Četkicu postaviti sa spoljašnje strane zuba delom na zube, a delom na desni. Zatim laganim vibrirajućim pokretima pomerati četkicu levo-desno što će omogućiti vlaknima četkice da prođu između zuba, a potom povući četkicu na dole ako su gornji zubi u pitanju, odnosno na gore ako su donji zubi u pitanju.
  4. Unutrašnju stranu prednjih zuba prati uspravno postavljenom četkicom u odnosu na zube povlačeći je gore-dole.
  5. Unutrašnju stranu bočnih zuba prati povlačeći četkicu na gore kod donjih zuba odnosno na dole kod gornjih zuba.
  6. Grizne površine prati kružnim pokretima sa ravno postavljenom četkicom.
  7. Četkicu za zube redovno menjati; najviše posle 3-4 meseca.

Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba, neće se skidati sa zuba već će se potiskivati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se potiskuje u desni i dovodi do njihovog oštećenja.

Redovno i pravilno održavanje oralne higijene, redovne posete stomatologu i redovno uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga kod stomatologa sprečavaju nastanak oboljenja usta i zuba.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27369 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27369
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata