Nepravilan raspored zuba

. / Nepravilan raspored zuba

Još stari Egipćani su imali lekare koji su se isključivo bavili oboljenjem usta i zuba. Na lobanjama starih arheoloških nalazišta nađeno je da su i kod pračoveka neki zubi bili nepravilno poređani. Prve intervencije, kod upadljivo nepravilno poređanih zuba, bile su njihovo vađenje.

...

...

Kasnije se došlo do saznanja da primena sile, što znači pritisak na zub, dovodi do njegovog ispravljanja iz nepravilnog položaja. Vremenom dolazi do novih saznanja. Danas se zna da je moguće ispraviti svaki zub koji je nepravilno izrastao i postaviti ga u potpuno pravilan položaj. Zubi koji nisu na vreme iznikli, ili uopšte nisu iznikli takođe se mogu posebnim tehnikama postaviti na njihovo pravilno mesto. Međutim, treba naglasiti da je ispravljanje zuba samo deo terapije koja u celosti obuhvata i pravilnu funkciju žvakanja, gutanja i govora.

Pored toga ortodont, odnosno specijalista ove grane stomatologije, ispravljanjem zuba, usklađivanjem pravilnog odnosa vilica uspostavlja harmoniju lica. S toga, ispravljanjem zuba rešava se i psiho-socijalni problem koji je često prisutan kod pacijenata. Na licu pacijenta, nakon terapije, prisutan je osmeh bez grča mišića, bez zatezanja usana koje su ranije težile da prekriju nepravilan raspored zuba. Šaka koja je prekrivala osmeh, nakon izlečenja nepravilnosti, nije više prisutna. Ovo doprinosi da jedna mlada osoba postane stabilna ličnost i opšte korisna. Osim toga, korekcijom zuba smanjuje se procenat karijesa i parodontalnih oboljenja. Odlaže se bezubost što takođe doprinosi estetskom izgledu a naravno i finansijski je mnogo povoljnije za pacijenta. Nepravilno i nedovoljno žvakanje hrane, što je često posledica nepravilno poređanih zuba i odnosa vilica, mogu da imaju za posledicu poremećaj varenja hrane.

Od kada imamo zapise o nepravilno poređanim zubima i njihovim posledicama, postoji i interesovanje za njihove uzročnike.

Dva osnovna polazišta u etiologiji nepravilnosti zuba i vilica su:

  1. Opšti - nasleđe, uticaj raznih oboljenja, deficitarna ishrana, endokrine disfunkcije i kongenitalne anomalije.
  2. Lokaln i- traume zuba ili vilica, lokalna oboljenja vilica, poremećaj lokalnih funkcija kao što su nepravilno gutanje, loše navike sisanja prsta, cucle, usne i jezika.

...

Lokalnih uzročnika ima još a najčešći lokalni uzročnik nepravilno postavljenih zuba je rano vađenje mlečnih zuba. U tom slučaju dolazi do pomeranja susednih zuba u upražnjeni prostor u vilici, a time do smanjenja prostora neophodnog za izrastanje stalnih zuba.Veoma je važno sačuvati mlečne zube do njihove prirodne smene. Ako nema uticaja drugih faktoa u tom slučaju stalni zubi smenjuju mlečne u pravilnom nizu. Međutim potrebe za ortodontskim tretmanom nisu ograničene samo na dečiji uzrast. U današnje vreme godine života više nisu prepreka za ispravljanje zuba. Odrasli pacijenti se javljaju sa željom da koriguju teskobu prednjih zuba, razmaka između zuba, naginjanje zuba izazvano parodontopatijom. Učestalost nepravilnog položaja zuba i vilica je velika. Dijagostikuje ih najčešće stomatolog pri redovnim pregledima. Kod komplikovanih slučajeva česti je u terapiji potrebna multidisciplinarna saradnja ortodonta, hirurga parodontologa i specijaliste stomatološke protetike. Lečenje se sprovodi aktivnim i pasivnim aparatima, mobilnim i fiksnim. Dužina nošenja aparata zavisi od težine nepravilnosti, uzrasta pacijenta kao i od vrste aparata kojim se terapija sprovodi.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27369 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27369
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata