Parcijalne proteze

. / Parcijalne proteze

parcijalna proteza

Jedna od najčešće korišćenih stomatoloških nadoknada među našom populacijom jeste parcijalna proteza.

Šta je zapravo parcijalna proteza? To je zubna proteza koja nadoknađuje jedan ili više (ali ne sve) izgubljenih zuba i njihove potporne strukture (desni i viličnu kost), oslanjajući se pri tome na preostale prirodne zube i njihovu okolinu. Sve proteze se izrađuju kao mobilne, što znači da se mogu i moraju vaditi iz usta prvenstveno radi pravilnog održavanja oralne higijene.

Koje sve vrste parcijalnih proteza postoje?

Najstarije i najduže korišćene su svakako parcijalne pločaste proteze. Njima se nadoknađuju izgubljeni zubi i potrošena vilična kost, i tako se ponovo uspostavljaju normalni odnosi između gornje i donje vilice, kao i normalna funkcija zuba i usta. Sastoji se od tri osnovna dela: prvi je deo koji naleže na vilicnu kost i nadoknađuje njen izgubljen deo, a izrađuje se od akrilata; zatim veštački zubi koji se ugrađuju u akrilat; i na kraju deo koji vezuje protezu za preostale prirodne zube sto su žičane kukice.

Zašto i kada se izrađuju ove proteze?

vironit proteza

Sve vrste parcijalnih proteza pa tako i ova, prevashodno se rade kada iz bilo kog razloga nije moguće uraditi fiksnu nadoknadu tj. most (nema dovoljno zuba u vilici - terminalna bezubost, zubi su parodontopatični, a kost resorbovana, finansijski razlozi…). Takođe se izrađuju da bi se sprečio poremećaj položaja zuba u zubnom nizu koji teže da se naginju odnosno isplivavaju prema bezubim predelima, zatim da bi se sprečila promena odnosa u položaju donje vilice prema gornjoj i tako očuvala funkcija viličnog zgloba jer zbog poremećene visine zagrižaja dolazi do pojave bolova i drugih smetnji u zglobu, da bi se zaštitila meka i koštana tkiva bezubih delova, kao i da bi se očuvao izvorni izgled lica i tako sprečili mogući psihički poremećaji koji bi nastali zbog gubitka zuba.

Pored svih ovih povoljnih efekata koji se mogu ostvariti pločastim parcijalnim protezama, mora se naglasiti da njihova izrada nosi u sebi i određene rizike, te se u savremenoj stomatologiji one smatraju samo privremenim rešenjem koje se koriste dok se ne steknu uslovi za izradu boljih i kvalitetnijih protetskih radova.

Naime, pločasta proteza nije u stanju ravnomerno da prenosi sile žvakanja te tako oštećuje preostale prirodne zube i kost vilica skraćujući njihov vek trajanja. Isto tako ima vrlo skromne mogućnosti za borbu protiv sila koje teže da izvrću ili horizontalno pomeraju protezu što je čini nedovoljno stabilnom. Žičane kukice za kratko vreme oštećuju prirodne zube na koje se naslanjaju izazivajući prvo češću pojavu karijesa, a stalnim kretanjem po zubu dovode i do povlačenja desni i pojave parodontopatije. Po dimenzijama je mnogo veća i deblja u odnosu na druge vrste parcijalnih proteza tako da je i period navikavanja pacijenta na nošenje proteze duži i teži, a ni estetki kriterijumi nisu u potpunosti zadovoljeni.

Zbog svega ovoga u stomatološkoj protetici mnogo značajnije mesto zauzimaju fiksne nadoknade (keramičke krunice i mostovi), zatim parcijalna skeletirana proteza koja ima u osnovi metalni skelet, i tzv. Valplast proteza izrađena od termoplastičnog najlona, koja ima izuzetne ne samo fizičke i funkcionalne već i estetske osobine.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata