Totalna proteza

. / Totalna proteza

totalna proteza

Za razliku od krezubosti, kada u ustima preostaje makar i jedan zub, bezubost je stanje kada nedostaju svi zubi. Totalnim zubnim protezama se nadoknađuju izgubljeni zubi i delovi alveolarnog grebena (deo vilične kosti u kojem su zubi).

Obzirom da pojedina stanja zahtevaju pripremu tkiva na kojim proteza leži, pre početka protetske terapije neophodno je izvršiti  detaljan klinički pregled.

Priprema tkiva ležišta proteze pored tzv. konzervativne pripreme (saniranje zapaljenskih promena na tkivima) može biti i hirurška (od vađenja zaostalih korenova zuba, uklanjanja oštrih koštanih ivica, zahvata na mekim tkivima do ugradnje implantata).

Procedura izrade totalne proteze zahteva 5 kliničkih faza:

  1. Uzimanje preliminarnog otiska (pacijentima koji već imaju totalne proteze savetuje se da bar 12h, pre ove faze, ne nose svoje proteze kako bi se tkiva ležišta opustila),
  2. Adaptacija individualne kašike i uzimanje definitivnog otiska (faza koja zahteva vreme i aktivno učešće pacijenta i koja u najvećoj meri određuje retenciju i stabilnost buduće  proteze),
  3. Određivanje međuviličnih odnosa,
  4. Proba modela proteze i postave zuba,
  5. Predaja i adaptacija gotove proteze,
  6. Prvi pregled se obavezno zakazuje nakon 24h.

Izbor zuba i njihov međusobni odnos je deo kojem treba posvetiti posebnu pažnju. Sa estetskog aspekta položaj prednjih zuba je najbitniji  te ova faza zahteva apsolutno angažovanje stomatologa, zubnog tehničara i pacijenta.

Veštački prednji zubi treba po obliku i položaju da budu što sličniji obliku i položaju prirodnih zuba.

Adekvatnom izboru prednjih zuba i njihovom pravilnom pozicioniranju doprinose tzv. preekstrakcioni pokazatelji (npr. fotografije sa vidljivim prednjim zubima ili modeli vilica).

Takođe, oblik i položaj zuba se mora prilagoditi odnosu vilica, opštim osobinama telesne građe, veličini nosa, obliku usana, veličini i odnosu bezubih grebenova, polu i starosti pacijenta.

Prema materijalu, veštački zubi mogu biti akrilatni i porculanski zubi. Porculanski zubi imaju bolje estetske osobine ali slabiju vezu sa akrilatnom bazom proteze i obično se postavljaju  kada se u suprotnoj vilici nalaze prirodni zubi ili metalokeramičke nadoknade.

Baza proteze može biti izrađena od čvrstih akrilata, kombinacije akrilata i metala (kod epilepsije, škripanja zubima što uslovljava česte lomove baze proteze) kombinacije čvrstih i mekih akrilata.

Kombinacija čvrstih i mekih akrilata podrazumeva da se unutrašnjost proteze oblaže mekim akrilatom. Indikacije za ovu kombinaciju materijala su slučajevima kada je osetljiva mesta na vilicama potrebno “rasteretiti”, ukoliko je sluzokoža bezubih grebenova tanka i neugibljiva, kod smanjenog lučenja pljuvačke… Obzirom da meki akrilati tokom vremena upijaju tečnost i bubre, postaju porozni, očvrsnu i odvajaju se od proteze, potrebne su česte kontrole (na 3 meseca) u cilju zamene mekog akrilata.

Izbor gradivnog materijala za bazu i veštačke zube, donosi se tokom prvog pregleda i razgovora sa pacijentom.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata