Izvadili ste zub - nadoknada izvađenog zuba

. / Izvadili ste zub - nadoknada izvađenog zuba

nadoknada izgubljenog zuba, implant, vilica

U trenutku kada je zub izvađen iz kosti počinje niz promena koje dovode do promena u samoj kosti, ali i položaju susednih zuba. Proces koštanog zarastanja, do formiranja apsolutno mineralizovane kosti na mestu gde je zub izvadjen, traje od 18 do 20 nedelja. Za to vreme, a i nakon toga, ako se izvađeni zub ne nadomesti, susedni zubi se obično kreću u novonastali slobodni prostor (obično je to kretanje ustvari naginjanje), a tim naginjanjem sile koje se javljaju žvakanjem više se ne prenose na način kako je to priroda predvidela (vertikalno), već pod određenim uglom, što rezultira nepravilnim opterećenjem tj. preopterećenjem. Posledica malpozicije zuba su vidljive na potpornom aparatu (kosti i parodoncijumu), kao i na samom zubu, a samo o vremenu izloženosti ovakvim promenama zavisi koliki će stepen oštećenja biti.

U suprotnoj vilici zub koji više nema para “tražiće” funkiciju i opterećenje i nakon nekog vremena izgledaće kao da je izrastao, tj. iskočio iznad ostalih. Okolne strukture (sluznica, kost) neće pratiti taj rast, pa će vrlo često površina korena tog zuba biti vidljiva. Ovakav zub će zbog toga biti podložniji karijesu, a parodontološki status može da dovede do toga da se nakon nekog vremena i taj zub mora vaditi.

Ko što vidite zaista bi bilo dobro odmah nadoknaditi izgubljeni zub. Vremenom navedene promene bivaju sve veće, što će na kraju rezultirati dugotrajnijom i složenijom terapijom. Kao najbolje rešenje nudi Vam se implantat, za koji današnja moderna stomatologija nudi mogućnost imedijatne (odmah) ili odložene implantacije.

Prednosti ovakvog rešenja se ogledaju u čuvanju, odnosno ne diranju susednih zuba. Ako iz nekog razloga ne možete ili ne želite da ugradite implantat, na raspolaganju su Vam klasična protetska rešenja u vidu mostova.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 24710 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
24710
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata